Η γνώμη σας μετράει
Παρακαλώ ελάτε σε επαφή με τον διαχειριστή για την παραμετροποίηση αυτής της εφαρμογής. Εάν έχετε δικαιώματα διαχειριστή, ενημερώστε στις προτιμήσεις της εφαρμογής.
Εγγραφή σε Ενημερωτικό Δελτίο
*
Φόρμα

Suggestions

Your input is valuable to us. Please send us your suggestions.
Καισαρειά - Δημοτική Κοινότητα Ελίμειας
Τοπική Κοινότητα Καισαρειάς

Θέση: Άγιος Κωνσταντίνος
Περιορισμένης έκτασης δοκιμαστική ανασκαφή πραγματοποιήθηκε το 1995, από την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε διαβρωμένο από τα νερά της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου νεκροταφείο, γνωστό από παλιά στους κατοίκους της περιοχής, στη θέσηΆγιος Κωνσταντίνος Καισαρειάς.

Ανασκάφησαν 5 τάφοι, που αποτελούν τμήμα εκτεταμένου οργανωμένου νεκροταφείου, μεγάλο μέρος του οποίου έχει καταστραφεί από τη λίμνη. Το σύνολο των ανασκαφικών δεδομένων το χρονολογεί στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

Διαπιστώθηκε η χρήση δύο τύπων τάφων, λακκοειδείς με καλυπτήριες πλάκες και κιβωτιόσχημοι. Οι νεκροί ήταν ενταφιασμένοι σε ύπτια θέση, με τα χέρια σταυρωμένα στην κοιλιακή χώρα. Ανάμεσα στους τάφους βρέθηκαν σωροί από οστά που ανήκουν πιθανότατα σε ανακομιδές καθώς και ένα πήλινο αγγείο των παλαιοχριστιανικών χρόνων, που πιθανόν αποτελούσε κτέρισμα κάποιας ταφής. Οι τάφοι είναι σταθερά προσανατολισμένοι δυτικά - ανατολικά, με το κεφάλι των νεκρών στα δυτικά. Σε μία αδιατάρακτη ταφή βρέθηκε ένα χάλκινο δαχτυλίδι, που αποτελούσε και το μοναδικό κτέρισμα.

 
                                          Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη, Δρ. Αρχαιολόγος, Λ΄ ΕΠΚΑ

Θέση: Παλιόκαστρο
Στην ύστερη εποχή χαλκού (1600-1100 π.Χ.), ή ίσως στους χριστιανικούς χρόνους, είναι πιθανό με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά που μπορεί να αποδώσει κανείς στην περίοδο αυτή, να ανήκει μία ταφή που εντοπίστηκε το 1995 στη θέση Παλιόκαστρο Καισαρειάς, κατά τη διάρκεια επιφανειακής έρευνας που διενήργησε η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Βρίσκεται δίπλα σε οικισμό της ύστερης εποχής χαλκού, στους ανατολικούς πρόποδες του λόφου του Παλιόκαστρου, όπου αναπτύχθηκε ο γνωστός και σημαντικός οικισμός – κάστρο των υστερορωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων. Η ταφή βρέθηκε διαβρωμένη από τα νερά της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, χωρίς να εντοπιστούν άλλοι τάφοι γύρω της. Δεν φαίνεται να ανήκει σε εκτεταμένο νεκροταφείο, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για κάποια μικρή συστάδα τάφων. 

Πρόκειται πιθανότατα για λακκοειδή τάφο. Ο νεκρός ήταν ενταφιασμένος σε ύπτια θέση, με τα χέρια κατά μήκος του σώματος. Ήταν προσανατολισμένος βορειοανατολικά – νοτιοδυτικά, σχεδόν δυτικά - ανατολικά, με το κεφάλι στα νοτιοδυτικά. Κτερίσματα δεν βρέθηκαν.

         Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη, Δρ. Αρχαιολόγος, Λ΄ ΕΠΚΑ