Δημοσκόπηση
Πως σας φάνηκε το καινουργιο site του Δήμου Κοζάνης;

% Ψήφοι
74% 4.010 Πολύ καλό
6% 344 Καλό
4% 199 Μέτριο
16% 879 Καθόλου καλό

Συνολικοί Ψήφοι: 5.432

Voting is disabled because this poll expired on 12/8/2010 12:12 μμ..
Newsletter
*
Το εξωκλήσι της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

 

Είναι η τρίτη παλαιότερη εκκλησία της Κοζάνης μετά τον Άγιο Δημήτριο (1339) και τους Αγίους Αναργύρους (1612).

Η εκκλησία της Παναγίας είναι παλαιότερη του 18ου αιώνα.

Το παλαιότερο γραπτό στοιχείο που υπάρχει είναι ένα φιρμάνι του 1709 που επιτρέπει την επισκευή της μαζί με τον Ι.Ν. των Αγίων Αναργύρων. Άρα προϋπήρχε του Αγίου Νικολάου (1662) και λειτουργούσε για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων και των γεωργών της Κοζάνης.

Επί τουρκοκρατίας απαγορευόταν στους Κοζανίτες να κτίζουν επιβλητικές εκκλησίες για να μην προκαλούνται οι Τούρκοι που είχαν κατακλύσει την γύρω περιοχή. Με πολλή δυσκολία έπαιρναν άδεια από τους Τούρκους να κτίσουν εκκλησία και για το λόγο αυτό ο Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου είναι κτισμένος κάτω από το επίπεδο της πλατείας.

Από προφορικές πληροφορίες είναι καταγραμμένο ότι η περιοχή ήταν κατάφυτη από πλατάνια και μόνο ένα σώζεται σήμερα, εκεί όπου το κυλικείο του Ναού.

Αναφέρεται ότι στην αρχή χτίστηκε ένα προσκυνητάρι εκεί, γιατί στο χώρο που χτίστηκε το πρώτο κτίσμα βρέθηκε μικρή παράσταση της τιμώμενης και ανάβλυζε αγίασμα, πηγή την οποία έχουν συμπεριλάβει μέσα στο χώρο της εκκλησίας με τις μεταγενέστερες επεκτάσεις της.

Τα νεότερα χρόνια λειτουργεί σαν εξωκλήσι υπαγόμενο στην ενορία Αγίου Κωνσταντίνου. Πανηγυρίζει εκτός του Δεκαπενταύγουστου, την Κυριακή της Διακαινεσίμου, στις 8 Σεπτεμβρίου (στο γενέθλιο της Παναγίας), στις 21 Νοεμβρίου (στα Εισόδια της Θεοτόκου) και σε άλλες Θεομητορικές γιορτές. Γίνεται Θεία Λειτουργία κάθε Πέμπτη και σήμερα υπάγεται στην ενορία του Αγίου Αθανασίου.

 

Το εξωκλήσι της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στα Νότια της Κοζάνης.

5o Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών Κοζάνης -TV spot

http://kozanifest.com

 

Δείτε όλα τα βίντεο
κάντε κλικ εδώ

Τα παραπονά σας στο Δήμαρχο